data - Tendinte 2017 in fiscalitatea din Romania

  • Recenta eliminare a plafoanelor la contributiile sociale – un obstacol in plus, in contextul in care Romania a devenit a treia piata din lume ca dificultate in recrutare, dupa Japonia si Taiwan  • Autoritatile au dezvoltat o atentie sporita in cadrul controalelor fiscale  • 64% dintre multinationalele care opereaza in Romania se asteapta sa treaca printr-un control de preturi de transfer in urmatorii 2 ani


"La nivel macroeconomic, anul 2017 precum si anii care vor urma vor fi definiti de o serie de masuri in domeniul fiscal legate de nevoile bugetului de stat, initiativa BEPS, directivele Europene si acordurile privind schimburile de informatii fiscale intre statele lumii. Dar, nu trebuie sa uitam nici dimensiunea fiscala pur romaneasca, incluzand modificarile recente de legislatie, ca de exemplu eliminarea plafoanelor la contributiile sociale", a declarat astazi Alex Milcev, partener, liderul Departamentului de asistenta fiscala si juridica a EY Romania, in cadrul celei de a XI-a editii a Conferintei anuale de fiscalitate EY.


Eliminarea plafoanelor la CAS (contributia la pensie) si CASS (contributia la sanatate) pentru angajatii cu un salariu brut de peste 5 salarii medii pe economie a condus la cresterea costurilor cu forta de munca. Avand in vedere ca Romania a devenit - conform unor studii recente[1] –  a 3-a piata din lume ca dificultate in recrutare (dupa Japonia si Taiwan), mediul de business romanesc  este expus unei situatii de costuri crescute, combinata cu o disponibilitate redusa a fortei de munca pe piata autohtona.


Din pacate, legislatia fiscala actuala nu ofera angajatorilor/ angajatilor afectati solutii care sa compenseze aceasta crestere de costuri. Poate doar sa ia in considerare orice posibila masura de optimizare fiscala prevazuta de reglementarile legale in vigoare (de exemplu, acordarea de actiuni sub forma de "Stock Option Plan" care beneficiaza de un tratament fiscal mai favorabil).


"Din punctul meu de vedere insa, in acest context, angajatorii trebuie sa se concentreze mai degraba pe masuri care cresc gradul de favorabilitate a locului de munca pentru angajatii lor, ca de exemplu flexibilitatea programului de lucru si programele de dezvoltare a carierei", spune Claudia Sofianu, partener, liderul Diviziei de impozit pe venit si contributii sociale a EY Romania.


Ce impact au noile modificari ale codului fiscal asupra business-urilor din Romania?


Exista in momentul de fata facilitati fiscale care pot fi aplicate de contribuabili pentru o optimizare a calculului de impozit pe profit, printre care amortizarea accelerata si facilitatile prin scutiri de impozit si deduceri suplimentare de cheltuieli pentru sectorul de cercetare-dezvoltare. "Dar exista - de asemenea - si regimuri alternative de taxare ce merita avute in vedere (impozitul pe veniturile microintreprinderilor, impozitul HORECA)", subliniaza Andra Casu, director, Divizia de impozite directe a EY Romania.


Deoarece autoritatile fiscale au dezvoltat o atentie sporita in cadrul controalelor fiscale (in special pentru zona preturilor de transfer si a substantei tranzactiilor), numarul controverselor va creste simtitor in urmatoarea perioada.


Un studiu EY[2] arata ca 64% dintre multinationalele care opereaza in Romania se asteapta sa treaca printr-un control de preturi de transfer in urmatorii doi ani. Avand in vedere ca, in 2017, marii contribuabili au obligativitatea de a avea pregatit dosarul preturilor de transfer pentru 2016 pana la depunerea declaratiei anuale de impozit pe profit, ramane de vazut cati dintre acestia vor fi supusi verificarilor in domeniul preturilor de transfer din partea ANAF in 2017. "Ne asteptam la o intensificare a controalelor in acest domeniu si nu doar pentru marii contribuabili", adauga Adrian Rus, partener, liderul Diviziei de preturi de transfer a EY.


O alta schimbare semnificativa se refera la reducerea termenelor de prezentare a dosarelor de preturi de transfer, in contextul in care intocmirea unui asemenea dosar a devenit un exercitiu mai complex, tinand cont de modificarile efectuate pentru alinierea cu Planul de Actiune OCDE privind Erodarea Bazei Impozabile si Transferul Profiturilor.


Cea mai importanta modificare a Codului de procedura fiscala, care a intrat in vigoare in decembrie 2016, priveste ordinea stingerii creantelor fiscale si are o consecinta nefasta. "Se incalca principiul <<egalitatii de arme>>; astfel, contribuabilul pierde posibilitatea de a suspenda executarea silita prin depunerea unei scrisori de garantie si este nevoit sa astepte peste 3 ani solutionarea definitiva a contestatiei sale fiscale pentru a-si putea solicita si banii inapoi," declara Emanuel Bancila, partener EY Law, liderul Diviziei de litigii si dispute fiscale.


****


Despre EY Romania


EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 230.000 de angajati in peste 700 de birouri din 150 de tari si venituri de aproximativ 29,6 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2016. Reteaua noastra este cea mai integrata la nivel global iar resursele din cadrul acesteia ne ajuta sa le oferim clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume. In Romania, EY este unul dintre liderii de pe piata serviciilor profesionale inca de la infiintare, in anul 1992. Cei peste 700 de angajati din Romania si Republica Moldova furnizeaza servicii integrate de audit, asistenta fiscala, asistenta in tranzactii si servicii de asistenta in afaceri catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenoriatului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an in luna iunie la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year. Pentru mai multe informatii, vizitati pagina noastra de internet: www.ey.com.


[1] Studiu privind deficitul de talente 2016/2017, Manpower Group


[2] EY Romania 2016 TP survey reportCredits: http://www.sfin.ro

Adauga la favorite sau la principalele retele de socializare :

Alte articole din categoria noutati care s-ar putea sa te intereseze :
data Mare parte ( 22 de miliarde de lei) din totalul investitiilor din 2017, 34,4 miliarde de lei, ar urma sa vina din fonduri europene, ceea ce face ca investitiile din buget sa ajunga sa fie anul acesta unele dintre cele mai mici - daca nu cele mai mici - din ultimii 12 ani.
data Becali a reactionat dupa mesajul transmis de Celeban prin intermediul Gazetei: Chiar azi i-am zis lui Lutu
data Cele mai importante schimbari fiscale care ii vor afecta pe antreprenori in 2017
data Cupa Davis: Florin Mergea nu va evolua in meciul cu Belarus
data Guvernul a prelungit cu doua zile termenul de depunere a declaratiilor fiscale si plata creantelor scadente
data Personalizarea - cel mai important trend in e-commerce in 2017. Cativa pasi simpli sa-ti personalizezi magazinul online
data Replica Agerpres la acuzele de cenzura: Respectarea standardelor jurnalistice nu reprezinta cenzura/ Sindicatul il contrazice pe director si cere interventia Parlamentului la Agerpres
data Tendinte 2017 in fiscalitatea din Romania(studiu EY)
data ANAF propune schimbarea procedurii de publicare a romanilor aflati pe lista rusinii
data Inventarul modificarilor fiscale care se aplica de la 1 februarie